Nefes- Sarah Crossan | Kitap Yorumu

13 Mart 2016 Pazar


Oksijen dünyada en çok bulunan elementti ama bir gün tükendi. 

Tükeniş'ten sonra hayatta kalmak isteyenler, şimdi nefes almak için para ödemek zorundalar. Peki ya ödeyemeyenler? Ya da her şeyin daha farklı olabileceğini düşünenler?

Üç genç bir gün, tüm yaşamlarını geride bıraktı... Alina, değişimin gerçekleşeceğine inanan bir Direnişçiydi. Quinn, hiçbir zaman hava için endişelenmemiş bir Asıl. Bea ise her zaman hava için endişelenmiş bir Yedek.

Bir noktada kesiştiler ve hayatlarından çok daha fazlasını değiştirdiler.

Sarah Crossan'ın tüyler ürpertici ve kışkırtıcı hikayesi, daha güzel bir dünya hayaline dayanıyor ve cesur kahramanları umut, korku ve heyecanla savaşıyor.





"Ağaçları neden kestiklerini biliyordum. Sorunu biliyordum: Dünyanın nüfusu hızla artıyordu ve insanların besine ihtiyacı vardı. Çözüm geri kalan tüm ormanları sökmek ve arazileri tarım için kullanmaktı. Peki ama herkes nasıl denizin tek başına gezegenin ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlayabileceğini düşünecek kadar aptal olabilmişti? Üstelik besin yetiştirmek için kullandıkları katkı maddelerine ne dikkat etmemişlerdi. Ağaçlar, toprak, hiçbir şey güvende değildi. Kimse tarım arazilerinin denize dökülen tonlarca zehirli maddelerin yaratabileceği felaketi öngörmemişti. Kimse denizin de ölebileceğini düşünmemişti. Ve bunun bu kadar hızlı olabileceğini. Fakat işler genelde böyle yürürdü. Hep zamanımızın olduğunu düşünürüz. Oysa ki yoktur."

Okuduğum en iyi distopyalardandı. Geleceğimizin böyle olabileceğini düşünmek bile nefes kesici.

2,5 milyar yıldır dünyada en bol bulunan element oksijendi. Ta ki Tükeniş'e kadar.

Toplum üçe ayrılmış.
 Asıllar; hava onlar için sorun değildi çünkü alabilecek kadar zenginler. Spor bile yapabilirlerdi. 
Yedekler; hava onlar için her zaman sorundu. Hız sınırını aşamaz, nefesini boşa harcayamazlardı. 
Son olarak Direnişçiler veya İT'ler; hâlâ kozanın dışında hava tankı olmadan nefes alabileceğine, özgür olabileceğine inananlar.

Alina direnişçi, Bea yedek, Quinn ise bir asıl.

Quinn ve Bea çocukluğundan beri yakın arkadaşlar, Bea onu öyle görmese bile. Quinn'in  Alina'ya aşık olması bütün olayları bozar. En baştan söyleyeyim Quinn erkek, kitabın yarısına geldiğimde anlayabildim :|

 Quinn haftalardır birlikte  kozanın dışında kampa çıkmaya planlıyordu. Bea için kampa çıkmak o kadar kolay değil. Bir kere hava tankları ve kalın kıyafetleri olması lazımdı. Tabiki Quinn her şeyi ayarlamıştı. Çıkmak için sıra beklerken sevdiği kız gelir. Alina. Onun ise  acil
kozanın dışına çıkması lazımdı. Quinn'in yardımıyla ne yapar ne eder kendini dışarı çıkartır.

Dışarıda hava tankınız olmadan nefes alamazsınız. Alina 'da ise az zamanlı tank vardı ve yolu uzundu.Direnişçilerin yanına gitmek için Quinn ve Bea' dan ayrılır. Tabii ikiside ne yapacağını merak ettiğinden  Alina'yı takip eder.






Soldaki kapak çok daha güzel ve anlamlı. 

Sağdaki ise çevrilmeyen serinin ikinci kitabı.
Bulabilirsem İngilizce'sini okumaya çalışacam.





Buraya da Dex Yayınlarının yaptığı tanıtım filmini bırakıyorum. Bir sonraki yorumda görüşmek üzere!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS